Dossier Undercover - Crimibox
- Booknerd_1993
- 30 dec 2021
- 2 minuten om te lezen

Toen aan mij gevraagd werd of ik het spel Dossier Undercover wilde uitproberen, was ik erg enthousiast en trommelde al snel enkele vrienden op. Het spel is gebaseerd op de populaire Vlaamse televisieserie Undercover. Ikzelf heb nog geen enkele aflevering van deze serie gezien, wat ook niet nodig is om het spel te kunnen spelen.
De crimibox komt met een groot assortiment aan materiaal, zowel fysiek als digitaal. In de doos zitten drie dossiermappen die bewijsmateriaal en getuigenverklaringen bevatten. Er werden ook verschillende Facebookpaginaās en een website opgericht om de personages en de zaak realistisch te maken. Het spel bevat veel details, wat op het eerste zicht veel indruk maakte.
De start van Dossier Undercover was vaag. De begeleidende brief vertelde ons wat meer over de zaak en de undercoveragent in wiens huid we moesten kruipen, maar verder was het erg onduidelijk hoe we het spel moesten opstarten. We openden dan maar alle dossiers en begonnen het bewijsmateriaal en de getuigenverklaringen te doorspitten. Een effectief startschot werd er echter niet gegeven.
Het duurde een halfuur voor duidelijk werd dat we een QR-code, te vinden in het adresboekje uit ƩƩn van de dossiermappen, moesten scannen om het spel officieel te starten. Vervolgens konden we een team aanmaken, rollen verdelen en hadden we ook toegang tot digitale informatiebronnen zoals het labo. Een verwijzing naar deze QR-code in de begeleidende brief was handig geweest.
Jammer genoeg werkte de QR-code slechts op ƩƩn smartphone waardoor het grootste deel van het spelverloop bij ƩƩn iemand terecht kwam. Het verdelen van rollen werd hierdoor ook overbodig omdat we onze informatiebronnen niet individueel konden raadplegen. Een gemiste kans.
Verder verliep het spel vrij vlot. Er was voldoende fysiek bewijsmateriaal om te bestuderen en we konden via nagemaakte Facebookaccounts praten met getuigen en verdachten. Er waren ook enkele opdrachten die we moesten uitvoeren, met materiaal uit de dossiermappen, om nieuw bewijs te verzamelen. Het is duidelijk dat er veel werk gestoken is in het spelontwerp.
Het duurde uiteindelijk bijna drie uur voordat we de zaak helemaal konden oplossen. Dossier Undercover is een spel met veel potentieel. Ik ben er dan ook van overtuigd dat veel mensen ten volle zullen genieten van de verhaallijn en alle spelelementen. Voor ons waren er echter te veel gemiste kansen die ons spelplezier hebben beĆÆnvloed.
Graag wil ik uitgeverij Lannoo bedanken voor het recensie-exemplaar.
Rating: 2,5 sterren
Comments